Маями Делфини Рони Браун се възстановява от фрактурата на Лисфранк преди графика

М

Маями Делфини Рони Браун пред график за Rehab of Foot

Повторното пътуване Рони Браун от Маями Делфинс имаше кариера миналата година, когато в една игра срещу Тампа Бей Буканиърс сезонът му се срина с футболното му бъдеще в опасност. Той е получил фрактура на десния крак на Лисфранк, която е наложила операция. За негово щастие и Делфините той е изпреварил графика и планира да участва в летни тренировки и да е готов за предстоящия сезон.

Ставата на Лисфранк е става в средата на стъпалото, където се съчетават тарзалните кости (средната част на крака) и метатарзалните кости (дългите кости на ходилото или предната част на крака). Нараняването обикновено се случва, когато има травматично въздействие или силна ротационна сила, при която както предната, така и средната част на стъпалото се обединяват, причинявайки разтягане на връзката или пълно изкълчване на засегнатата става или ставите. Тази сила на усукване може също да причини фрактура поради връзките на връзките. Тези наранявания обикновено се случват, когато играчите внезапно направят прорез или се преместят в посока. Това може да се случи и от пряко въздействие, например когато футболист насади крак, за да се справи с противник. Въпреки че има няколко различни вида наранявания на Lisfranc, вариращи от навяхвания до изкълчвания до фрактури, нараняванията в тази област могат да имат дълготраен ефект, ако не бъдат напълно излекувани. Няколко спортисти са пострадали от контузии в Лисфранкс, включително Лари Джонсън от шефовете на Канзас Сити, Дуайт Фрийни от Индианаполис Колтс и Кевин Джоунс от Детройт Лъвс.

Нараняванията на Лисфранк обикновено са много болезнени и пациентите обикновено не могат да ходят или да носят тежест върху засегнатия крак. Травмата също е придружена от подуване, натъртване и намален обхват на движение на стъпалото и пръстите. Те се диагностицират първоначално чрез физически преглед, като се взема предвид описанието на увреждането от пациента, но по-точна оценка се прави чрез ЯМР, КТ, рентгенова снимка или и трите.

Лечението се състои главно в възстановяване на нормалната анатомия, независимо дали става въпрос за обездвижване на хипс или операция. След операцията се прави физиотерапия за укрепване на стъпалото, намаляване на отока и привикване на пациента да използва крака отново. След като нараняването бъде разрешено, след това се използва ортопед за поддържане и поддържане на анатомичното подравняване. Тези наранявания могат да бъдат сериозни и застрашаващи кариерата за елитни спортисти, ако не бъдат лекувани по подходящ начин. Ако анатомичното подреждане не бъде възстановено правилно, тези наранявания могат да станат хронични и сериозно да ограничат способността на пациента да ходи нормално, камо ли да се състезава на високо ниво в професионалните спортове.

Ако подозирате, че сте претърпели нараняване на Лисфранкс, консултирайте се с местния подиатрист за задълбочен преглед и план за лечение. Отлагането или избягването на лечението може да има сериозни вредни ефекти върху функцията на стъпалото ви.

About the author

By user

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta