Селахофобията основана ли е на факти или приказки за акули?

С

Представете си! Плувате сами в океана, далеч от плажа. Можете да чуете смеха на плажуващите, които се плискат в хладната вода. Изведнъж усещате придърпване, последвано от болка и докато се оглеждате, виждате как плувате в локва кръв. Тогава виждате тази огромна триъгълна перка, която нарязва водата, идваща към вас. Сърцето ти бие в гърдите ти. Потта се излива по челото ви. Затваряте очи и произнасяте молитва. Когато ги отворите, секунди по-късно, осъзнавате, че всъщност лежите във ваната си. Наоколо няма акула. Единственото, от което всъщност страдате, са острите симптоми на поредната атака на тревожност, свързана с вашия натрапчив и неконтролируем страх от акули, научно известен като Селахофобия.

След филма от 1975 г. „Челюсти“, селахофобията става все по-често срещана при потенциалните плувци. Това, което се основаваше на обикновен страх от акули, се превърна във фобия. Какво е фобия? Това е ненормален, постоянен страх от нещо конкретно. То е толкова силно, че не само пречи на хората да извършват определени дейности, но всъщност се проявява чрез острите реакции и симптомите на тежка тревожна атака.

Тъй като страхът от акули съществува откакто хората и акулите живеят заедно, какво толкова различно има при селахофобията? Е, подобно на няколко страха, тази емоция може да бъде безопасна и здравословна, за да има такава като страх от пожар. В случая на селахофобията тя отчасти се основава на факти за акулите, които са здравословната част от фобията, но също така се основава на приказки за акули, които могат да бъдат ирационални, да затрудняват ежедневието им и да повлияят негативно на тялото им до такава степен, че дори може да предизвика сърдечен удар в някои екстремни ситуации.

Колко ирационално може да стане? Е, някои хора ще откажат да плуват във води, където е известно, че акулите присъстват и нямам предвид близо до плувци или дори близо до брега. Някои няма да могат да плуват в нито едно водно тяло, независимо от отдалечеността от океани, морета или други области, където може да присъства акула. В екстремни случаи някои хора също ще откажат да плуват в басейни или да използват ваната.

Кои приказки за акули са отговорни за селахофобията? Е, филми за акули като “Челюсти” популяризираха както факти за акули, така и приказки за акули, за да повишат интереса на киноманите към тях. Например, те направиха голямата бяла акула хладнокръвен убиец, търсещ отмъщение за смъртта на половинката си. Филмът също го представи като преследвач, насочвайки определени жертви, връщайки се и търсейки определени хора, тъй като те имаха лична вендета срещу тях. Тъй като всичко това се основава на приказки за акули, няма нужда от тези видове страхове.

Човек, живеещ със селахофобия, също се чувства така, сякаш акулите я търсят като плячка или жертва, което е ирационално само по себе си и особено когато е на места, далеч от акули като басейна или ваната. Терапията за този тип фобия е известен успешен начин или да се облекчи тази фобия в обикновен страх, или дори да се помогне на пациента изобщо да победи страха си от акулите.

About the author

By user

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta