Искате ли да построите двадесет и пет футова лодка?

И

Някога мислили ли сте за изграждането на собствена лодка, но сте се уплашили от мисълта, че може да нямате време, възможности или пари? Шансовете са, че се ужасявате от страшния процес на издигане на плановете от сложната купчина хартии и чертежи, които обикновено получавате, когато купувате комплект планове за лодки!

Чували ли сте за метода Eazy-build за лодостроене? Това е поредица от иновативни малки плавателни съдове, които са наречени „The Dolphin Series“. Те са евтини, здрави, лесни за изграждане, с минимални планове, което е важно, не включват издигане и изобщо нямат рамки! Те просто са конструирани с методите „бод и лепило“. Дизайнерските материали са стандартен външен слой NZ / Австралия, епоксидна смола, стъклена лента и двуаксиална стъклена кърпа с тегло от 200 до 600 грама, всички материали са лесно достъпни навсякъде в Австралия и по света.

За непосветените метода за бод и лепило е метод за лодостроене, който позволява на лодостроителя да построи лодка много бързо с минимални разходи. Лодки с дължина до четиридесет фута са построени по този метод и се използват днес в целия свят.

Характеристиките варират от 12 “лодка, 16” ветроходна лодка, централна конзола 16 “за запалени риболовци. След това те напредваха напред до 19-те ветроходни яхти, които имат две мачти и е къмпинг / ден / уикенд, който е лесно проходим.

Плановете включват проста X / Y координатна система, която премахва болезнения процес на издигане … кошмар за първоначални хора и болка като цяло за всички заинтересовани. Листовете на слоя се съставят в квадратчета с подходящ размер, координатите, доставени с плана, се копират на квадратите и след това точките се съединяват заедно с огъната летва.

Този патентован метод е почти метод на „съединяване на точките“ за изрязване на формите, необходими от шперплат, които са били предварително остъклени и облицовани, докато са легнали в гараж или работилница.

Интересното е, че по време на кризата в Източен Тимор Организацията на обединените нации избра дизайна, който тиморските рибари да използват като план за новото си поколение риболовни лодки, с които се снабдяват селата им. . Типичен 16 ‘делфин може да бъде сглобен, зашит и залепен и завършен за около 40 часа работа, въпрос на 3 или 4 уикенда. 16 ‘делфин се изрязва през уикенда. Най-бързото време, за което знаем за 12-инчов делфин, беше за 24 часа от екип момчета от Wooden Boat Club на изложението в Бризбейн „Down by the River“ преди няколко години и беше представено на щастлив победител, който всъщност го гребех по реката в неделя!

Най-новото в гамата е по-голяма лодка на около двадесет и пет фута и е първата по рода си лодка за бод и лепило. Той е добре в процес на изграждане в Северен Куинсланд и се очаква да бъде завършен след месец-два. През следващите няколко месеца уебсайтът ще публикува напредъка на D 25, тъй като е завършен. Интересен аспект от него е, че е адаптиран за завършване или като наистина голяма моторизирана риболовна лодка (какъвто е прототипът), но ще бъде еднакво у дома като яхта!

Техническа дискусия за D 25 ‘

Когато преди много години оригиналният Dolphin 12 ‘беше изготвен по планове, дизайнерът се зачуди колко голяма лодка може да бъде произведена по този метод. Той смяташе, че няма реална граница, и разсъждава, че логистиката се ангажира повече . Няма съмнение, че производството и качеството на слоената дървесина е направило квантов скок към по-добро и много уважавани дизайнери сега са много щастливи да върнат часовниците назад и да препроектират и построят лодки от шперплат от ново поколение, които да се похвалят с нови -технологични линии за лепило и качество. ще бъдете на прав път, ако използвате шперплат по ANZ / австралийски стандарт 2270

Тези нови шперплат във връзка с невероятните адхезивни качества на епоксидната смола и чудовищните качества на новите стъкла, въглени и арамиди сега позволяват на неопитни лодостроители, които формално се колебаеха да строят, да се насладят на огромните удоволствия от създаването и самодоволството от изграждането на собствени лодки . . Причините са разнообразни. Самодоволство, изграждане на доверие, финансово. Не забравяйте, че нова яхта от 25-30 фута днес се движи толкова близо до дявола до два и половина хиляди на фут … Финансовите стимули са високи, със сигурност, но нищо не може да надмине усещането за спускане на лодка, която е еднакво вкъщи на 40 мили от рифа или тихо седнал в потока.

Дизайнерът осъзна, че лесно, управляеми, постижими етапи ще бъдат от първостепенно значение. Нищо не трябва да е сложно. и постигна безрамкова лодка, въпреки размера си. (въпреки че трябва да се каже, че 25 ‘D25 има една или две опорни рамки в задната част)

Не може да се подчертае твърде много как рамкирана лодка усложнява процеса на лодостроене. Те отнемат много повече време, усилия, умения и тегло и след месеци работа все още имате само рамка. Достатъчно е сериозно да възпре мнозина строители и не можете да ги обвинявате. Тайната на цялата сила на Делфина е епоксидните композитни смоли и стъкло и здравината на преградите и надлъжните части, които сковават лодката от край до край. Собствената яхта на дизайнера “The Nicky J Miller” е безрамкова лодка и е дълга четиридесет и два фута и тежи около седем тона. Тя се представя добре в три до четири метра море и 35 възела плюс много добре .. тя е планка за ивици, но с прозорливост успя да върне часовника, която би била конструирана от нея от епоксидно стъкло и шперплат. Времето за изграждане би се намалило наполовина.

Повече съображения за строителите

Осем години като морски геодезист в Асоциацията на малките корабни геодезисти даде на дизайнера на Делфините уникален шанс да надникне доста добре в повечето от основните марки на днешните яхти, работни лодки и т.н. Много от тях са клонирани и тесни, резултат от опит да се изцеди една четвърт в пинта, опитвайки се за твърде много в една лодка.

Добър пример за няколко научени урока е дизайнерската яхта „The Nicky J“, почти всички, които посещават без изключение, са впечатлени от размера на камбуза. това е почти 30 процента от носовата площ и там обикновено отиват тоалетна, мивка или душ и две легла плюс съхранение. живеещи на борда, почти без изключение двете предни легла в лодка обикновено се използват за съхранение на всичко, което се движи! Вместо това „предните легла“ се намират в основната каюта, където салоните се плъзгат странично в огромна зона за спане за гостите. Той носи прякора „Тихоокеанският манеж“. Все още има задната кабина, така че тя все още може да спи 4 до 6!

Можете да видите как процесът на разработка може да бъде манипулиран на ранен етап. Така беше и с D25, който имаше лукса да може да избере размера на кабината от самото начало. Изобилие от пространство, пълно стоящо пространство за глава в кабината, двойни легла, зона за готвене, съхранение, разходка в тоалетна, с пълна кабина с дължина 10 фута. Това работи еднакво за версията на яхтата и риболовната лодка. Посетителите на сайта ще видят снимки на компилацията до момента.

Кабината има преграда с пълна височина, която разделя предния участък от останалата част на лодката и в двете версии. При версията на яхтата обаче има куп място за още едно удължаване на кабината, което при желание съчетава зоната за управление. Версията за риболов има малка кабина / предно стъкло, която поддържа слънчева покривка с пълна дължина и след това дава напълно отворена зона отзад за място за риболов. Подовете и в двете версии включват изцяло запечатана флотационна площ, върху която се крепи подметката на кабината (дъските на пода). Важната част тук беше да няма незапечатани или незащитени участъци от дървен материал, които да гният под подовете.

Версията за риболов също ще има външна шушулка за монтиране на извънбордов или два и това позволява куп допълнително място и неограничена зона, в която да се лови.

На D25 бе направена безпрецедентната стъпка за свързване на страните на лодката в едно парче (3 парчета от 8 х 4 слоя) заедно на една дължина 24 инча и остъкляване и облицовка на всяка страна, докато тя лежеше подпряна на „сградата силен гръб “.

„Стронбекът“ за тази лодка е изграден в две отделни секции, едната с дължина 12 инча, втората с дължина 8 инча, и двете с ширина 6 инча. Идеята на силните отпечатъци, конструирани от евтини шипове, е да осигурят опорна пейка, върху която са конструирани компонентите на лодката. Наличието на 2 секции означава, че те могат лесно да бъдат премествани, за да поддържат работата както заедно, така и ако искате, отделно. Силната защита е неразделна част от методологията за изграждане на Dolphin.

Разбира се, да имате една страна с дължина 24 инча е сложно да се справите сами, но е възможно да се премествате от един, но помощта ще бъде оценена тук! В плановете ще има отделна дървена рамка, така че 25-те дълги страни да могат да бъдат „закачени“ до лодката за лесна работа. Луксът, че страните са обърнати нагоре, позволява стъкло и обтекател с помощта на гравитация. Всъщност отнема само един ден, за да се шарфира и залепи една цяла страна, един ден за стъкло, един ден за нанасяне на обтекател и една сутрин за панаир! “The Nicky J” отне повече от 3 месеца …

При проектирането на D25 винаги се приемаше за даденост, че тази лодка може да бъде построена с една ръка, ако е необходимо. Следователно внимателното планиране на операциите с една ръка беше от първостепенно значение. Например, преместването на завършената секция на пода е пречка с подръка или дори няколко ролки, прикрепени към задната част на автомобила и монтажните ролки върху парчета PVC тръба.

Смята се, че D25 ще изисква 22 броя шперплат от шест милиона 1220 x 2440 (8 x 4) и общ списък с материали за основния корпус, кабината. Подовете, стените, палубата, включително прегради и двуетажни легла, ще достигнат около $ 5000. Това включва епоксидна смола, лепило за стъкло и всички облицовъчни материали. Можете да започнете да виждате какво се има предвид за финансовата част, има смисъл. Добрата част за материалите е, че можете да ги купувате, докато строите. Що се отнася до инструментите, най-много ви трябват ренде, бормашина, би бил хубав трион, прободен трион, ръчен трион и ръчен трион … не много друго. Все още няма пирон или винт в завършения корпус и с късмет няма да има нито на финала.

Колко време да се изгради d25?

Аха, въпросът за милион долара. Досега са необходими 2 месеца за завършване на корпуса … изглежда вече като лодка. След още 8 седмици ще бъде направен корпус, кабина, подове, покрив и нова шушулка. Това са шестнадесет седмици при около 20 часа на седмица с една ръка. десет дни загубени от истински лош дъжд и влажност, но това е нормално. с една ръка, двадесет часа седмично, около шест месеца. На пълен работен ден, половината от това. Повече мъже (или жени) помагат, кой знае? Но, както обикновено, Делфините се изграждат бързо. Въпреки това, както и да го погледнете, 25 ‘чисто нова лодка за по-малко от шест месеца трябва да бъде бърз метод за притежаване на сериозна лодка.

Плановете, както обикновено, ще бъдат на разположение, когато бъдат напълно финализирани във всеки детайл. За всеки набор от планове ще се издава еднократен специален лиценз. Разходи? В момента не съм сигурен, но около 250,00 австралийски долара, но определено ще има въведена ограничена оферта. Можете да видите напредъка на D25, като посетите сайта.

Моля, не забравяйте, всички въпроси относно лодката могат да бъдат адресирани до уебсайта.

Допълнителна информация.

Методът на бод и лепило е метод на изграждане, който използва листове с добро качество на слоя (макар и не непременно морски клас), които се съединяват с помощта на найлонови електрически връзки, за да задържат компонентите на лодката заедно, докато те са залепени, филирани и остъклени.

Остъкляването и облицовката на корпуса и пода на пода спестяват много отпадъци от епоксиден обтекателен материал, труден труд и безброй часове време. Епоксидната обтекателна смес няма да се напука, когато се огъне във форма.

About the author

By user

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta