Bala Sharks Vs Clown Loaches – прилики и разлики

B

Бала акулите и клоуните са много популярни аквариумни риби, но по различни причини. Акулата Бала (известна още като Сребърна акула) много прилича на акула (отидете на фигурата). Формата на тялото и гръбната перка се вписват в традиционния архетип на „великата бяла“ акула и има просто нещо изрядно в това да имате миниатюрни акули, които да плуват наоколо във вашия аквариум, дори ако акулите Бала са само нощи. Клоуните са популярни и с външния си вид. Клоунът има 3 вертикални черни ленти върху ярко оранжевото си тяло, което създава оживена риба. Това, което клоунът има над повечето други риби, е неговата личност. Те могат да бъдат много отстъпчиви и имат много странно поведение, което им е спечелило името „клоун“.

Както акулите бала, така и клоуните са риби, така че определено трябва да се опитате да имате поне 5 от всеки във вашия аквариум. Ако държите акулите бала единично, те могат да станат агресивни и да хапят други риби в резервоара. От друга страна клоунът ще бъде силно стресиран, растежът му ще бъде забавен и може да умре. За всички участващи е по-приятно, ако държите тези два вида риби на групи.

Задържането им в групи обаче може да се превърне в проблем. Както акулите бала, така и клоуните-клоуни могат да растат на дължина един метър! Когато ги купите, те са около 1-2 инча (2,5-5 сантиметра), така че да се поберат удобно в по-малки аквариуми. След като се отглеждат обаче, се препоръчва голям аквариум (около 125 галона). Това може да е доста инвестиция за хоби акварист.

И двата вида риби са по-податливи от повечето на рибни болести, като Ich. Това означава, че можете да ги използвате като „папагал“, за да ви уведомят, когато има потенциални проблеми в резервоара. Ако забележите, че някоя от тези риби се разболява, незабавно проверете качеството на водата. Ако качеството на водата е нормално, опитайте най-добре да диагностицирате заболяването. Има много ресурси онлайн и в местния магазин за аквариуми трябва да има някой, който може да помогне. Тъй като акулите бала или клоуните са ви предупредили за потенциален проблем, имате малко предимство, преди по-издръжливите видове да се разболеят.

Преди да започнете да лекувате рибите си, уверете се, че знаете от какво се разболяват. Вие не искате да лекувате за неправилно заболяване. Освен това клоуните са много чувствителни към лекарства, така че не забравяйте да прочетете етикета за указания.

Бала акулите и клоуните не са добри риби за начални аквариуми. Те са много податливи на „синдром на нов резервоар“. Ще ви се наложи да запасите нов аквариум с по-издръжливи видове и да оставите цикъла на азот да циклира поне веднъж, преди да добавите бали или клоуни (това отнема около 6-8 седмици).

Бала акулите и клоуните идват от Югоизточна Азия и рядко се размножават в домашните аквариуми. Всъщност има нула потвърдени случаи на клоуни, размножаващи се в аквариуми.

Ако мислите да имате както акули бала, така и клоуни в един резервоар, можете да бъдете спокойни, знаейки, че се разбират. Просто се уверете, че имате достатъчно от всяка риба, в противен случай може да срещнете проблеми.

About the author

By user

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta