С "Бойни изследвания," Джон Майер прескочил ли е акулата?

С

С неотдавнашното му издание “Battle Studies” изглежда, че Джон Майер върви в посока, която не е задължително да бъде успешна за него. Може да греша, но от собственото ми слушане и четене на много отзиви за албума, изглежда единодушно, че феновете не са много доволни. Коментари като „Как бихте могли да проследите„ Continuum “с това боклук?“ изглежда в мнозинството.

Макар да не казвам, че новият му албум е пълен боклук, чудя се дали цялата му слава и успех са го накарали да мисли, че ВСИЧКО, което издава, ще бъде безумно успешно и добре прието. Това, което го направи толкова популярен, бяха инфекциозните близания на китара и закачливите куки в предишните албуми. Всъщност не чувам твърде много от тях в този нов албум, честно казано. Дебютният му сингъл “Who Says” е почти толкова повтарящ се песен, колкото можете. Изглежда, че си палеше носа в радиостанциите с няколко от текстовете. Може би просто не му пука?

Не съм мразник на Джон Майер. Абсолютно обичам предишните му албуми и изпълнения на живо, които съм виждал. Мисля, че той е магьосник на китарата. Но дори и най-добрият музикант и изпълнител може да остави всичко това на главата си. Или, още по-лошо, нека техният мениджър / агент / звукозаписна компания диктува посоката, в която ще вървят, и да се отклони от това, което ги е направило известни за начало. Не казвам, че това ще се случи с Джон и със сигурност се надявам да не стане, но това е реална възможност. Може би някой е прошепнал в ухото му достатъчно дълго, че китарните сола нямат търговски успех и затова той трябва да ги намали в бъдещите албуми. Или че пеенето за пушене на трева ще ви накара да се разхладите в очите на феновете си. Или може би това са били всички негови идеи и неговият звукозаписен лейбъл не е имал никакво управление. Кой знае. Това, което знам е, че този албум няма да спечели Грами и почти мога да гарантирам, че няма да спечели феновете му, както предишните албуми.

Къде са песни като “Gravity” и “Neon” в този албум? Песни, които просто влизат във вас и няма как да не ги забиете в главата. Ще призная, че “Heartbreak Warfare”, началната песен, има страхотна идея. Но това може да е песен на U2 или друга поп група с подобен звук. Според мен не е уникално Джон Майер. Някои от тези парчета звучат по-скоро като Стинг, отколкото на Джон Майер. Мисля, че някои хора ще твърдят, че този албум ще се хареса на по-нови слушатели, които не са толкова луди по блус китарните рифове навсякъде. Мога да разбера тази гледна точка. Но все пак вярвам, че опитът да се възприеме по-„добре закръглен“ звук не е нещо, което трябва да направи художник като Майер. Щеше ли да продаде милиони албуми и да разпродаде безброй обиколки, ако излезе звучещ като следващия Matchbox 20? Той имаше уникален звук, който резонираше сред феновете. Надявам се в бъдеще да се върне към този звук.

About the author

By user

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta