Акулите и лъчите на Австралия – преглед

А

Така че, ако сте нещо като мен и обичате акули, винаги се нуждаете от добра справочна книга за тях. Лесно е да се идентифицират големите или най-често срещаните или тези, които се появяват по телевизията, но какво ще кажете за онази форма, подобна на акула, която сте хванали с ъгълчето на окото или онази странна акула, която сте видели на нов сайт за гмуркане?

Австралия е дом на най-голямото разнообразие от акули и лъчи на планетата. Скари, лъчи на скривалища, изтръпнали лъчи, призрачни акули, килими и скатове са само част от странните и прекрасни членове на семейството на картилигинните риби, които се намират тук и живеят в местообитания, вариращи от отдалечени устия до дълбоки океански дълбини.

Акули и лъчи на Австралия е една от онези „задължителни“ книги, ако сте водолаз, учен, рибар, морски природозащитник или имате повече от мимолетен интерес към Chondrichthyes – съжалявам, не можех да помогна да хвърлите латински – акули и лъчи.

Първото издание на Акули и лъчи на Австралия е публикуван през 1994 г. и е толкова популярен, че е разпродаден за няколко години … не е лошо за справочник, предполагам. Това издание е публикувано през 2009 г. и съдържа актуализации за повече от 100 вида и включва 26, открити след първото издание. Сега книгата съдържа 322 вида, открити в австралийските води, но много от тях имат много по-широко разпространение, така че е полезно в много по-широк район, отколкото само в Австралия.

Една от моите хватки относно книгите за идентификация на риба е намирането на рибата, която търсите; ако не знаете името на животното, трябва да прелиствате страници и страници със снимки с надеждата да намерите това, което търсите. Въпреки че наистина не мога да измисля алтернатива, тази книга поне ви дава няколко начина да помогнете да стесните възможностите си. Има въведение и илюстриран речник, който може да ви помогне да предоставите известен контекст, ако нямате подробни познания за акулите. Има ключ към идентифицирането на семейства акули и лъчи, така че ако търсите определена риба, този раздел може да ви помогне да намерите правилната част, която да погледнете. Има и някои невероятно подробни цветни рисунки на всеки вид отзад и има две индекси – едно от общите имена и едно от научните имена.

Всеки отделен раздел за животни очертава отличителни черти, цвят, размер и разпространение и заглавие „забележка“, под което ще намерите поведение, навици за разплод и всякакви проблеми с опазването. Няма цветни фотографии само цветните линейни рисунки, но не мисля, че пропускате нищо, като ги нямате.

Описан е като полево ръководство, но на почти 650 страници е доста голям, за да се разхожда. Плюс това е една от книгите за масички с твърди корици и ако сте нещо като мен, няма да искате да го замърсите или намачкате! Моят живее на рафта ми с книги, но излиза след повечето гмуркания и понякога просто ще прегледам, за да видя с кое животно искам да отида и да се гмурна след това.

About the author

By user

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta