Програма за гледане на акули от Малдиви

П

„Защита на акулите“ – Тази фраза може да бъде изненада за повечето от вас, които обикновено са разглеждали тези създания като заплаха за човека. Тази ситуация обаче е точно обратната в прекрасния архипелаг на Индийския океан, известен като Малдивите. Пътешественикът наистина е разглезен от избора, когато търси интересни дейности в Малдивите. Тази островна държава, образувана от не по-малко от двадесет и шест атола, я прави една от най-разпръснатите страни в света в географско отношение. Тези атоли са съставени от коралови рифове и пясъчни барове, в които се помещава удивително разнообразие от морски живот, вариращо от рифови риби до акули до змиорки и манти!

Тази сложна и деликатна морска екосистема понякога се приема за даденост и с тази гледна точка Министерството на туризма на Малдиви организира програмата за наблюдение на акулите на Малдивските острови. Като връх на хищниците на хранителната верига тези акули играят много важна роля в океанската екосистема, като поддържат биологичен баланс. Без тях системата би се разпаднала и би застрашила цялото съществуване за океанския живот, който е неразделна част от човешкото съществуване и устойчивост. Известно е, че акулите са едни от най-ефективните хищници в света поради способността да прелитат във водата с невероятна скорост и острите като бръснач зъби, които се използват за разкъсване в плячка.

Следователно основната цел е да се повиши осведомеността относно значението на акулите и защитата на такъв важен вид. Акулите са едни от най-старите животни на земята и са еволюирали през вековете. Тази еволюция доведе до това, че акулите са по-развити и се знае, че имат това, което е известно като шесто чувство, което им позволява да се „чувстват на разстояние“. Сред тези видове акули са китовите акули, които се считат за един от най-приятелските видове акули. Общо има около 37 вида акули. За да защитят този морски живот, малдивските власти не са създали зони за риболов на акули в седем от атолите и има около 25 защитени морски зони, насочени към поддържане на популацията на акулите.

About the author

By user

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta