Клод Мюлер Мегаломания за недвижими имоти: Какво се случва, когато акулите са над закона

К

Докато четях статия за Алексис Мюлер Пелерин, описана като изгряваща звезда в света на недвижимите имоти, открих и дядо му Клод Мюлер, пенсиониран предприемач в Кан. Успях да намеря книгата, издадена от Hélène Constanty през 2015 г. „Razzia sur la Riviera“ (Raid on the French Riviera). Когато споменавате индустрията за недвижими имоти на Лазурния бряг, веднага се сещате за тайно споразумение с местни избраници, подкупи, корупция, яхти и истории за куфари, пълни със сметки. В тази книга описанието на тази вселена е по-лошо, отколкото бихте могли да си представите!

Има няколко определения за нарушителите. Нарушители, които пренебрегват закона, нуждаещи се от пари, активи и т.н., и нарушители, които пренебрегват закона за все по-голяма печалба. Най-богатите седят на късмета си, търсейки по всякакъв начин – законно или не, да се натрупват все повече и повече. Дребни престъпления, които са пряк резултат от мегаломански желания на мъжете в техните диви копринени костюми от три части. Златната организирана престъпност на различни бизнеси, споделяща обща практика: укриване на данъци.

Случаят с Клод Мюлер в идеалния случай изобразява профилите на ненаситната акула за нагряване на месо. Всъщност укриването на данъци и измамите с имоти пробиха пътя на кариерата на тази звезда за недвижими имоти.

Комисионни, изплащани по сметки в Швейцария и Лихтенщайн

Като разработчик на недвижими имоти и брокер, Клод Мюлер процъфтява през 80-те години. Той се разбира с местни общественици и поддържа влиятелни отношения в Кан и Антиб. Той беше известен с внушителното си поведение, притежаваше дарбата и поддържаше изключителна мрежа. Три полезни качества, които му позволиха да привлече богати клиенти, особено от Персийския залив. Клод Мюлер е репатриран „пиед-ноар“ от Алжир, владеещ арабски.

Докато водеше бизнес с богатите си клиенти, той се възползва от възможността да започне схема за укриване на данъци. Тази схема е изпробвана и тествана, но ефективна. Клод Мюлер внедри система за фактуриране в полза на арабските принцове, за които е работил – основната част от клиентите си, като в същото време събира истинско състояние за услугите си. Неговата система за измами беше следната: той работи с адвокат от Женева Бодуен Дунанд, който основава персонализирани компании за недвижими имоти (SCI), за да получава пари от финансовите транзакции на продадените вили. Тези SCI винаги са били установени в страни, известни с прилагането на политики за поверителност по отношение на идентичността на клиента, като Лихтенщайн и Швейцария. Богатите инвеститори прехвърлиха средствата на SCI, основана от адвокат Бодуен Дунанд, и след като всички доставчици и доставчици, работили на строителната площадка, бяха платени, Дунанд преведе останалите суми по банкова сметка, държана от Клод Мюлер. Тогава сумите, получени от предприемача на недвижими имоти, бяха огромни. Благодарение на SCI, която служи като подпомагаща структура за прехвърляне на пари от всяка сделка с недвижими имоти, Muller натрупа истинско състояние. Що се отнася до женевския адвокат, който е подпомагал Клод Мюлер в тези данъчни измами, той е известен като администратор на редица офшорни компании – съществени части от по-широка схема за укриване на данъци.

Затворен в Грас за измама

В допълнение към данъчните измами, Клод Мюлер е свързан и с други измами като градоустройството, привилегиите и измамите с недвижими имоти, като същевременно е достатъчно умен, за да не се изправи пред правните последици. През 1982 г. той купува разкошния имот, наречен „Le Grand Jardin“ на остров Sainte-Marguerite. Разположен на два хектара и съставен от две имения от 17-ти век, той е единствената частна собственост на острова. С много умел трик имотът беше освободен от френския данък върху съдбата; Клод Милър твърди, че е купен с професионална цел. Всъщност, обвинен от гражданския, наказателния и административния съд, той обясни, че е купил имота за своя бизнес на брокер на недвижими имоти, с намерение да го препродаде. И през 25-те години, в които той притежаваше имота, имението наистина се продаваше, но на цена три пъти по-висока от действителната му стойност. Ясно послание за потенциалните купувачи: „Продължавайте, тук няма какво да се види.“

Клод Мюлер също е замесен в няколко измами и измами в Кан и Антиб. Предприемачът на недвижими имоти не винаги успяваше да избяга от правосъдието.

В действителност, на 8 декември 1992 г. той е обвинен за предполагаема фалшификация и измама. За пореден път с партньора си в престъплението Бодуен Дунанд той измами главата на правителството на Катар от 13 милиона франка за цената на строителството на имота му. Клод Мюлер е затворен в затвора в Грас, където престоява три месеца, преди да бъде освободен със съдебен контрол.

Изследванията ми доведоха до нежелания руски бизнесмен Аркади Гайдамак, замесен в трафика на оръжия по делата Анголагат и Клиърстрийм и призовани по дела за измами, свързани с Клод Мюлер.

Страстта на недвижимите имоти изглежда е предадена на следващото поколение от семейство Мюлер, защото Алексис Мюлер Пелерин, внук на Клод Мюлер, също се е превърнал в разработчик на недвижими имоти. Младежът се стреми към големи проекти и особено що се отнася до инвестициите. Надяваме се, че името на този бъдещ основен играч на пазара на недвижими имоти няма да бъде свързано с мръсни истории за пари и укриване на данъци, и се надяваме, че алчността няма да поквари намеренията му, както беше при дядо му.

About the author

By user

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta