Ефектът на найлоновите торбички върху смъртта на дивата природа

Е

Правенето на нещо толкова просто, колкото използването на чанти за многократна употреба, може да спаси дивата природа на земята. Опустошителен брой костенурки, птици, китове и други животни се избиват ежегодно поради заблуждаване на найлонови торбички с храни като медузи. След като пластмасовата торбичка бъде погълната от животно, тя не може да бъде усвоена, така че тя седи в червата на животното, предотвратявайки смилането на друга храна и води до изключително болезнена и бавна смърт.

Пластмасовата торба може буквално да отнеме 1000 години, преди да се разпадне, така че след като едно животно умре от ядене на пластмасата и тялото му се разпадне, пластмасата е изоставена и може да бъде погълната от друго животно.

Храна за костенурки

Приблизително 40% от аутопсиите, направени на костенурки, потвърждават, че смъртта се дължи на пластмасови торбички, залепени в чревния им тракт. Когато найлоновите торбички плуват по водата, те изглеждат много подобни на медузи, които са любим източник на храна за някои костенурки. Тези смъртни случаи могат да бъдат предотвратени, ако всеки просто използва чанти за хранителни стоки за многократна употреба всеки път, когато отиде в магазина.

Установено е, че една костенурка през 2007 г. има повече от 50 предмета в чревния си тракт, включително найлоново въже, найлонови торбички, прозрачно фолио, балони и опаковки от бонбони. Колкото по-малко пластмаса навлиза в околната среда, толкова по-безопасна ще бъде дивата природа.

Срамни морета

Кратът на Брайд, който се е заседнал и е умрял на плажа Кернс през август 2000 г., е извършил аутопсия, за да разкрие 20 квадратни фута плътно опакована пластмаса, предимно торбички за пазаруване, настанени в стомаха му. Толкова много китове като този умират в океана, където пластмасата в крайна сметка се излага обратно във водата, за да се хранят други морски създания, създавайки вискозен цикъл.

Смята се, че всяка година над 100 000 морски същества се избиват поради замърсяване с пластмаса. Тези животни не умират моментално, те страдат. Представете си, че не можете да смилате никаква храна и след това не можете да ядете заради нея и буквално просто се гладувате до смърт, всичко заради пластмасови торбички и други пластмасови изделия. Всеки път, когато потребителите отидат в магазина, те вземат съзнателно решение да използват или чанта за многократна употреба или не. Не е разбираемо защо някой все пак би избрал да използва традиционни чанти, знаейки вредата, която създава.

Идват ли промени?

Не рядко се срещат фламинго, утконос и други животни, удушени от заплитане в найлонови торбички и неспособност да се изкривят. В Австралия през 2008 г. е намерен крокодил мъртъв с 25 найлонови торбички в корема. Освен това пеликани, чайки и други птици се намират ежедневно с една и съща причина за смърт.

Поради тези цифри и други опасения за околната среда, много страни като Бангладеш, Тайван, Китай и Италия или са забранили изцяло пластмасовите торбички, или са издали закони за таксуването им, което прави чантите за многократна употреба основният избор.

За съжаление в Съединените щати пластмасовите индустрии се съпротивляват трудно на възможни закони или забрани, като твърдят, че работните места ще изчезнат. Смята се, че американците изхвърлят минимум 100 милиарда торбички годишно. Някои градове обаче възприемат своя подход. Места като Ню Йорк говорят за налагане на данък от шест цента за разпределена найлонова торбичка. Много магазини вече предлагат малки стимули за потребителите, които носят със себе си екологични чанти, когато пазаруват.

Малки промени се случват, но не е нужно да чакате градските данъци или държавните закони, за да се промени. Спрете да използвате найлонови торби днес, за да спасите утрешните животни.

About the author

By user

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta