Кратка история на свещите

К

От векове напредъкът на човека е осветен от свещи. Хората обаче знаят много малко неща за произхода на свещите. Писано е, че първите свещи са направени от древните египтяни. Използвали са фарове или факли, направени чрез накисване на едрата сърцевина от тръстика в разтопен лой. За разлика от свещите, фаровете нямаха фитил. За римляните се казва, че са разработили фитилната свещ. Използвали са го, за да помагат на пътниците в тъмното и да осветяват домове и места за поклонение през нощта.

Първият принос на Америка в производството на свещи е направен от колониални жени, които са открили, че ако сварят сивозелените плодове от храстите на боровинките, получават сладко миришещ восък, който изгаря. Но беше изключително досадно извличането на восъка от боровинките, така че популярността им скоро намаля.

Първата важна промяна в производството на свещи от Средновековието е закупена от растежа на китоловната индустрия в края на 18 век. Spermaceti, восък, получен чрез кристализиране на масло от кашалот, се предлагаше в големи количества. Восъкът от спермацети, както и пчелният восък, не миришели неприятно при изгаряне. Още по-важното е, че восъкът от спермацети е по-твърд от лой и пчелен восък и не омеква и не се огъва поради летните жеги. Историците пишат, че първите свещи, каквито ги познаваме, са направени от восък спермацети.

През 19 век хората са направили повечето промени в производството на свещи. През 1834 г. Джоузеф Морган изобретява машина, която позволява непрекъснато производство на свещи с помощта на цилиндър, който има подвижно бутало, което изхвърля свещите при тяхното втвърдяване.

Днес те вече не са основен източник на светлина за хората, но свещите продължават да бъдат много популярни и полезни. Свещите означават празник, романтика, церемония и могат да бъдат обект на декор, докато хвърлят една и съща топла и приятна добре позната светлина.

About the author

By user

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta