Скримшоу съкровища

С

Скримшоу е традиционна американска форма на изкуство, която е офорти или резби върху кости, бивни или животински зъби. Слоновите бивни, китовите зъби и дори запазените бивни на вълнести мамути са най-често използваните материали за Скримшоу. Много парчета Scrimshaw имат морски резби, а други имат животни.

Скримшоу започва като изкуство на моряк и първите офорти са направени върху китови зъби, които са били лесно достъпни за моряците. Те станаха много красиви и ценни предмети и често бяха използвани за размяна и като валута. В съвремието Скримшоу се е разширил и до други материали като кости, рога, бивни и слонова кост. Изкуството на Скримшоу е много сложно и е необходим опитен майстор, за да създаде тези красиви произведения на изкуството. Офортите са издълбани внимателно и включват много детайли от предмета, който изобразяват. Понякога гравирането на Scrimshaw остава обикновено, а друг път е оцветено с висококачествено мастило, за да подчертае допълнително детайлите.

Въпреки че Скримшоу е изкуство, възникнало преди векове, то се практикува и до днес. Античните парчета са изключително ценни, някои от тях донасят хиляди долари. Съвременните парчета също са ценни, но не толкова търсени от сериозните колекционери, колкото автентичните антики. Поради трайната среда Scrimshaw е създадена, с подходящи грижи парче Scrimshaw ще продължи поколения, ако не и вечно. Грижите и почистването на Scrimshaw не са твърде трудни, но е важно Scrimshaw да се поддържа правилно, за да се запази за цял живот. Парчетата, оцветени с мастило, са особено податливи на повреди и с цялото изкуство на Скримшоу трябва да се работи внимателно, за да не се повреди. Scrimshaw трябва да се показва на сухо място, далеч от влага и на пряка слънчева светлина. Влагата и слънчевата светлина могат да доведат до избледняване на мастилото и могат да причинят напукване и обезцветяване на парчета от слонова кост.

Почистването на Scrimshaw е прост процес и трябва да се извършва само ако е абсолютно необходимо. Най-добрият начин за почистване на парче Scrimshaw е да използвате памучен тампон, потопен в спирт, за да изтриете внимателно повърхността. Не трябва да прилагате много натиск, тъй като това може да повреди офорта или мастилото. Абразивни почистващи препарати или почистващи материали никога не трябва да се използват за почистване на Scrimshaw. Ivory Scrimshaw може да се възползва от лекия восък, за да го запази и да предотврати щети, причинени от стареене. Естественият пчелен восък е най-добрият вид восък, който се използва за запазване на Scrimshaw от слонова кост и ще предотврати изсъхването и ще забави естествения процес на стареене на слонова кост. След всяко почистване трябва да се нанася само лек слой восък с много мека кърпа.

Скримшоу е красива форма на изкуството и може да се предава от поколение на поколение. С подходящи грижи тя ще продължи много животи и ще се увеличава с течение на годините. Scrimshaw съкровищата правят страхотни подаръци и ако вече притежавате парче Scrimshaw, то със сигурност ще бъде ценно от вашите деца и внуци за години напред. Scrimshaw е забавно да се събира и ще даде на децата и възрастните поглед върху историята на изкуството.

About the author

By user

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta