Плувайте с акули на ваканцията си на Бахами на база All Inclusive

П

Желаете ли да плувате с акули по време на ваканцията си на Бахамите? Докато гледката на гръбна перка, която се приближава към вас в океана, обикновено кара кожата ви да пълзи, ако виждате акули в тяхната среда под вълните, ви кара да осъзнаете колко необикновено грациозни са тези същества и доколко те отговарят на тяхната среда. Някои дузини оператори на гмуркания на Бахамите предлагат специални гмуркания за акули за безстрашните (но всъщност при хиляди гмуркания все още не е имало нападение от акула). Неограничени водолазни оператори на Гранд Бахама ще ви отведат на петдесет фута до пясъчното дъно, придружени от въоръжени пазачи. Водолазите се редят на колене, с прибрани ръце (тъй като бездомните ръце наподобяват риби, те трябва да се държат плътно до тялото). Излиза хранилка, бронирана във верижна поща и тромава като някакво зомби; и акулите реагират незабавно. Шест до девет фута дълги карибски рифови акули започват да обикалят хранилката в очакване на храна, понякога го притискат нетърпеливо в гърдите. Хранилката ги хваща и ги прегръща – сцената всъщност е доста нежна.

Гмуркането с акули в Уокърс Кей, в близост до морските курорти на островите Абако, ви дава образование по шаркология заедно с вашето гмуркане. Акулите се возят на три перки, разположени симетрично на 120 ° около телата им. Зъбите на акулите са на конвейер: новите зъби се изваждат, когато старите се отчупят. Торбите на утробата на акулите съдържат стотици яйца, много от които не се развиват, така че тези, които ядат неразвитите яйца, докато са още в утробата. Освен това акулите са интелигентни, демонстрирайки комуникативни умения с други акули и дългосрочна памет (като например да запомнят след шест месеца кой цветен бутон трябва да носят, за да си набавят храна).

В Walker’s Cay водолазите се спускат първо, след това замръзналият чам в кофа е вързан на дъното. Стотици акули на Блектип, медицински сестри и карибски рифове обикалят. Водолазите биват предупредени да останат извън зоната на състезание (на 15 фута от храната), но безстрашните могат свободно да плуват сред акулите другаде, дори да ги докосват изглежда акулите нямат нищо против – въпреки че и тук се отнася предупреждението за размахване на ръце, наподобяващи риба). На едно евтино гмуркане с включено ол инклузив, на което бях свидетел, захранващото устройство даваше на акулите риба и си играеше с тях, когато една от акулите събори маската му. Той бързо остави захранващата тръба и напълни отново маската си с въздух, а южен скат грабна възможността да използва огромната си всмукваща сила, за да се наведе върху захранващата тръба.

Внезапно се появиха лудост на плавниците около хранилката, която въпреки това успя да възстанови спокойствието. Тогава една от по-големите акули напусна основната глутница и дойде право към мен. Той се движеше с мързеливи намеци в тялото си, витаеше като космически кораб, невероятно грациозен, докато се опитвах да скрия алармата си. В забавен каданс осемметровата акула премина на няколко сантиметра от главата ми, остра муцуна, дяволска усмивка, гръдни перки – и след това, за моето огромно облекчение, бавно превключващата се опашка. Така научих, че кожата може да пълзи и под вода.

About the author

By user

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta