Истината за Сквален

И

Скваленът е полиненаситеен въглеводород под формата на масло без цвят и мирис с хидрофилни антиоксидантни свойства. Използва се предимно в козметичната индустрия и в момента се включва във ваксини. В последно време се проучва и за антиканцерогенните му ефекти. Ролята на сквален в природата е свързана с биосинтеза на стероиди при животни и растения.

От къде идва?

Скваленът е много богат в природата и дори в човешкото тяло, но може да се намери в големи количества в черния дроб на дълбоководните акули. Черният дроб на дълбоководните акули е съставен от 90% сквален и се използва за контролиране на тяхната плаваемост под вода. Установено е, че акулите, живеещи в плитки води, не съдържат сквален в черния си дроб. Скваленовото масло е спечелило признание както в медицината, така и в козметиката. Поради това акулите се колят за чернодробно масло чрез обезцветяване. Livering е методът за изваждане на черния дроб на акулата и хвърляне на трупа обратно в морето. Групите за защита на правата на животните и околната среда се обявиха и това мотивира компаниите да търсят растителни или не акулови източници на сквален като екстра върджин зехтин.

За рак

Обширни проучвания са установили, че скваленовото масло може да се използва за лечение на различни заболявания и може да укрепи имунната система и дори може да се бори с рака. Това предположение започна с факта, че акулите никога не са имали рак. Наскоро обаче беше открито, че акулите всъщност се разболяват от рак. Открита е голяма бяла акула с раков тумор. Но фактът все още остава фактът, че скваленът може да намали риска от онкогенна мутация в тялото. Той също така помага да се отстранят токсичните метаболити и свободните радикали и може да помогне за облекчаване на страничните ефекти на химиотерапията.

За кожата

Скваленовото масло често се използва в продуктите за красота на кожата, тъй като може да предпази кожата от ултравиолетово лъчение и окисляване. Поради тази защита се смята, че притежава и антиейдж ефекти. Човешката кожа се състои от 12% сквален и тя намалява с напредването на възрастта. Скваленът поддържа кожата овлажнена, еластична и намалява образуването на бръчки. Той обаче става нестабилен, когато е изложен на кислород. За да се коригира това, беше създаден сквалан. Чистото масло от сквалан може да лекува обриви, екзема, псориазис, стрии и е отличен овлажнител, макар и да е малко скъп.

Странични ефекти

Тестовете за остра и хронична токсичност стигат до заключението, че скваленът е изключително безопасен. Въпреки това, той може да бъде комедогенен, особено маслиновият сквален, така че не би бил препоръчан за консумация от хора, страдащи от кожа, склонна към акне.

About the author

By user

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta