Дъждовните гори на Амазонка: рог на изобилието на дивата природа

Д

В тропическите гори на Амазонка живеят многобройни видове, които съставляват двадесет процента от видовете на планетата. Покривайки площ от два и половина милиона квадратни мили, представляваща две трети от Южна Америка, тропическите гори на Амазонка се разширяват в девет държави: Бразилия, Колумбия, Перу, Венецуела, Суринам, Еквадор, Френска Гвиана и Гвиана.

Амазонската дъждовна гора, считана за най-големия природен ресурс в света, представлява над петдесет процента от общата дъждовна гора на земята.

Известен като земните дробове, той произвежда над двадесет процента от земния кислород; повече от всеки друг източник. Като такъв той е жизненоважен източник на въздух, който дишаме.

Неговите „балдахини са дом на емблематичния тукан с неговата“ дебела, къса врата и големия му пъстър клюн в комбинации от червено, черно, синьо, бяло и червено. В допълнение, Амазонските гори са домакини на над една трета от всички видове птици, намерени на Земята. Много от тях са застрашени от изчезване поради посегателство и обезлесяване на тропическите гори.

В допълнение към богатата си популация от птици, Амазонката е и дом на капибарата. С височина два фута и тегло над сто килограма, капибарата е най-големият гризач на планетата. Застрашен вид, той е отличен плувец, прекарвайки по-голямата част от дните и нощите си във и под водата. Капибарата съществува предимно на диета с водна растителност, пъпеши, тикви и трева.

Най-големият бозайник на тропическите гори на Амазонка не е сухоземно животно, както може би подозирате, а живее в река Амазонка и нейните притоци, амазонския мана. Известни още като морски крави (репутация, спечелена от нейните растителноядни навици и прекарването на повечето дни в паша). Някои дори предполагат, че са виждали русалки при среща с амазонския ламантин.

Считан за най-красивото от всички създания на тропическите гори на Амазонка е митичният амазонски розов делфин. Страдащ от последиците от развитието на тропическите гори на Амазонка, розовият речен делфин на Амазонка е силно застрашен вид поради замърсяването на неговото местообитание от земеделието, минното дело и промишлеността. Местните рибари не виждат делфина заради красотата му поради навика му да разкъсва дупки в мрежите си, за да открадне улова им.

Красив, но смъртоносен жител на тропическите гори на Амазонка е ягуарът. Отличен ловец и естествен спортист, ягуарът расте до шест фута дължина и може да тежи до двеста килограма. Естествено опитен на суша или вода, ягуарът може да се катери по дървета или да бяга в търсене на плячката си, или да плува след водна плячка като пираруку или костенурки.

По-малко привлекателен, но също толкова опасен жител на тропическите гори на Амазонка е най-големият му хищник, черният кайман. Без естествени врагове, различни от човека, той може да нарасне до двадесет фута дължина и да тежи над три хиляди паунда. Известно е, че яде подобни на гигантски речни видри, капибара и дори хора.

Разбира се, тропическите гори на Амазонка, с разнообразната си популация от животни, са дом не само на големи хищници, но и на почти микроскопичните. Една от най-смъртоносните от тях е отровната жаба стрела. Безвреден, ако бъде оставен сам, той притежава най-мощния токсин, познат на човека. Неговият токсин може да убие до сто души. Индианците от Амазонка отдавна събират жабата заради отровата й, която използват на върховете на стрелите си, когато ловуват.

Амазонка е здравословна среда за легендарната анаконда, която расте през целия си живот. Най-големият досега уловен е с дължина приблизително двадесет и осем фута с обиколка от четиридесет и четири инча и се оценява на около петстотин килограма.

Най-скандалната от цялата дива природа на Амазонка е несъмнено пираната. Най-страшното и най-познатото от всички създания на тропическите гори е червената корема на пираните. Хранейки се в големи училища, те могат да се събират и да поглъщат с острите си като бръснач зъби, като плячка като каймани, анаконди и ягуари. Въпреки това, противно на популярните митове, атаките срещу хора са изключително редки.

About the author

By user

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta