Преглед на крайните разстояния от Пол Мартин

П

В изящната си нова стихосбирка, озаглавена „Затварящи дистанции“, награждаваният поет Пол Мартин, „който мечтаеше да промени света с един драматичен акт“, вместо това заслепява читателя постепенно, като му казва наклонено. Колекцията включва спомени от дома му от детството в провинция Пенсилвания. Тези стихотворения образуват портрет на имигрантска класа, работеща за железницата.

Покъртителното представяне на Мартин за живота на предците му разкрива, че той е не само първокласен майстор на думи, но и изкусен разказвач на истории. Други стихове в сборника са от гледна точка на млад мъж. В стихотворения като „Млади влюбени в парка“, „Момиче-пуловер“ и „Ягоди“ Мартин приема по-светъл тон, за да отговаря на оптимизма на младостта. Стиховете, които преобладават в колекцията, са от гледна точка на възрастен мъж. Те се занимават главно с разделяне и загуба. По-специално, Мартин скърби за ненавременното отминаване на брат си Фриц в такива майсторски парчета като „Деликатната лодка“.

В няколко от стиховете си Мартин черпи елементи от природата, за да създаде мощни образи. Дървета, животни и особено птици проникват в пейзажа на поезията му. Например, в „Гледане на новини“, гибелта на птиче гнездо показва безнадеждността на войната, която остави разказвача парализиран. Използването на естествени образи на Мартин внася непосредственост в работата му, но все пак остава блестяща неосезаемост.

Стиховете на Мартин са едновременно лични по своето съдържание, но универсални по своите теми. В „Каишката“ поетът отбелязва „безнадеждно отвореното си лице“. Спорно е, че именно това отворено качество позволява на Мартин например да влезе в историята на унил пиян в края на бара в „Кариерата“. В тази отлична колекция изглежда има копнеж за нещо, което се изплъзва от опустошенията на времето и трае извън всякакво разбиране. За това Мартин не трябва да търси повече от собствената си поезия.

About the author

By user

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta