Как можете безопасно да се справите с опасностите от пожар?

К

Първата стъпка към безопасното справяне с всяка опасност от пожар е да знаете, че ги имате, какви са и как са идентифицирани. Трябва да имате оценка на пожарната опасност съгласно Регламент за регулаторна реформа (пожарна безопасност) от 2005 г. и това трябва да бъде извършено от „компетентно лице“.

След като това приключи и сте наясно с опасностите си от пожар, докладът за оценка на пожарната опасност трябва да посочи начини за справяне с тези опасности, като ги премахнете напълно или като ги намалите до приемливи нива.

Да вземем прост пример. Разбрахте, че използвате преносими нагреватели под бюрата в офиса си в близост до горими материали и това представлява опасност от пожар. Първо, причината, поради която това е опасност от пожар, е, че използвате затворен потенциален източник на запалване (преносим нагревател) близо до горими материали. Едно от първите правила за пожарна безопасност е да се отделят източниците на запалване от всеки потенциален запалим материал.

И така, какво можете да направите? Е, за да премахнете напълно опасността, можете да спрете да използвате преносими нагреватели заедно. Но ако това не е желателно или практично, трябва поне да преместите преносимите нагреватели под бюрото си и да ги използвате на открито място далеч от запалими материали, като по този начин се справите с опасността от пожар или го контролирате, вместо да го премахнете напълно.

Нека да разгледаме малко по-сложен пример – идентифицирали сте дълга задънена зона на бягство в офисните помещения и този маршрут не е защитен от противопожарни врати или автоматично откриване на пожар. И така, какво можете да направите? Това само по себе си всъщност не представлява опасност от пожар, тъй като не е непременно по-вероятно да имате пожар по задънена улица, отколкото където и да било другаде във вашата сграда, но това, което прави, потенциално излага вас и всички други обитатели, ако възниква пожар.

Имате серия от опции. Първо, можете напълно да премахнете риска, като забраните на никого да заема тази зона. Ако приемем, че това не е практично, бихте могли да защитите маршрута в противопожарна конструкция (например противопожарни врати и остъкляване) и / или с автоматично откриване на пожар в офисите и коридора. В екстремни случаи може да се наложи да добавите защита от пръскачки в тази зона, за да компенсирате прекомерното разстояние на пътуване. Това са всички възможности, които компетентният оценител на пожарната опасност би могъл да идентифицира и предложи.

Друг пример би бил, ако сте имали строители на място, използващи горелки и оборудване за заваряване – как бихте се справили с тази опасност? Това, което трябва да направите, е да се уверите, че те работят съгласно Наредбите за строително проектиране и управление CDM 2015 и Регламент за строителството (здраве, безопасност и благосъстояние) от 1996 г., което изисква те да имат оценка на риска и в този случай горещо разрешение за работа, което ще гарантира, че цялото оборудване ще се използва безопасно по всяко време.

About the author

By user

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta