Каква е вашата уникална точка за продажба – USP?

К

Сега сте решили да започнете нещо ново през тези неспокойни времена (прочетете рецесията). Идеята, която е била в съзнанието ви от дълго време, е на път да бъде осъществена. Вие внимателно подхранвахте идеята си, полирахте я и искате да я популяризирате в този конкурентен свят, по време на тези кризисни времена. Без значение каква е вашата идея и кой домейн ще ударите, уверете се, че вашият продукт трябва да има USP. Да! Необходимо е всеки бизнес, който иска да оцелее в този свят на акули, които ядат акули, да не бъде закупен и затворен от вече установените големи бизнес акули на този свят. Прочетете по-нататък, за да разберете защо USP е важен за вашия бизнес …

Всяка компания в този свят, която е оцеляла толкова дълги години и я е направила голяма, определено може да е създала USP за себе си. Какво е USP? USP в разширена форма е известен като Уникално предложение за продажба или Уникално място за продажба. Всеки бизнес трябва да го има. Независимо дали се занимавате с услуга / производство / създаване на концепция / и т.н. /, трябва да създадете USP за вашия бизнес. USP дава на вашия бизнес предимство пред останалите на пазара. Това кара вашите клиенти да седят и да признават вашия бизнес на пазара. Вашите конкуренти не могат да го копират. Дори и да го направят, това е на техен риск. Наличието на бизнес, създаден около USP, ви позволява да останете на пазара години наред, пазите печалбите си в безопасност и не позволявате на вашите конкуренти да ловят вашите клиенти.

Бъди различен. За да оцелеете на пазара, трябва да сте различни. Вашият продукт или услуга трябва да отговори на нуждите и нуждите на пазара, но по различен начин в сравнение с продуктите на вашия конкурент. Да се ​​измислят нови начини или да се произведе, или да се създаде нещо, което да обслужва пазара по уникален начин, е доста трудно. Но е задължително и именно това е необходимо отчаяно, за да може вашият бизнес да процъфтява на пазара.

Не копирайте конкурентите си. Това е загуба на време и усилия. Ако изобщо копирате, докато сте в състояние да продадете вашите услуги, вашите конкуренти вече са изсмукали пазара. Предложете правилна стратегия от началната фаза и се придържайте към нея. Винаги се обръщайте за помощ към вашия отдел за научноизследователска и развойна дейност, докато изучавате пазарните тенденции, измисляте нови продуктови характеристики или услуги за пазара. Единственото нещо, което помага на вашия продукт или услуга да избута на пазара, може да бъде възможно чрез непрекъснатите ви усилия за научноизследователска и развойна дейност.

В обобщение, всеки бизнес трябва да има USP. Ако вече е там, тогава го подобрете; ако го няма, тогава го създайте. В настоящия труден пазарен сценарий наличието на USP е не само актив само по себе си, но и служи като ориентир за вашия бизнес.

About the author

By user

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta