20 неща, които трябва да знаете за софтуерните патенти

2

На 31 юли 1790 г. на Самюел Хопкинс е издаден първият патент за процес на получаване на поташ, съставка, използвана в тора. Президентът Джордж Вашингтон подписа патента.

От този ден са издадени повече от 6 милиона патента.

Видях малко поташ / тор онзи ден, за който трябва да ви разкажа. Не гледам много телевизия, но се наслаждавам на шоуто Shark Tank. За мен изглежда много забавно да съм на панела. Изключително уважавам всеки, който постига достатъчно успех от себе си, за да може да инвестира. Това е, което всеки предприемач работи за … тази свобода и тези избори.

Въпреки това, онзи ден видях съвет от инвеститора „Акула“ Барбара Коркоран, който ме накара да се свия и исках да го представя там като допълнение към нейния съвет. Виждате ли, Барбара не е в света на софтуера. Тя се занимава с недвижими имоти и продукти. В интервю за inc.com тя каза следното относно най-големите грешки, които малкият бизнес допуска:

„Разпиляване на пари за патенти и PR. Правилните танцови стъпки са:

1) Направете продукта

2) Вземете някои продажби

3) Накарайте големите момчета да ви завиждат и чак тогава вземете патент. “

В края на статията се свързах с този цитат (най-вече, за да не си тръгнете)

Приспих, когато стигнах до номер 3, защото този съвет наистина може да постави някои технологични предприемачи на много лошо място. # 1 и # 2 са умни!

Ето какво научих, преминавайки през процеса на патентоване на множество технологии:

1) ТРЯБВА да получите патентен адвокат. Не, не можете да направите това сами. Не, приятелят на жена ви, който е адвокат, не може да го разбере. Патентните адвокати са силно специализирани. Спестете парите и намерете патентен адвокат.

2) Никой патентен адвокат няма да го направи. Повечето от тях са толкова безполезни, колкото е денят, що се отнася до патенти за технологии или софтуер, но така или иначе ще вземат парите ви. Намерете патентен адвокат, който е специализиран в технологиите / софтуера. Ако имате нужда от препоръка, свържете се с мен.

3) Патентните адвокати са федерално лицензирани. Ако сте във Флорида, не е нужно да виждате адвокат във Флорида (което е уникално).

4) Бъдете готови да пишете! Ако смятате, че е толкова лесно, колкото да предадете идеята си на адвокат и той или тя да напише всичко, помислете отново. Бяха представени не по-малко от 10 страници техническа документация, чертежи и изображения за нито един от патентите, за които кандидатствах. Ако донесете на адвоката си боклук, той или ще издаде допълнителен патент, или ще ви таксува цяло състояние … може би и двете.

5) Използвайте художниците на патентния адвокат. Рисунките може да изглеждат опростени и струват допълнително около 100 долара за изображение, но това е друго нещо, което не бива да се опитвате да правите сами, освен ако не харесвате отхвърлянето и загубата на време.

6) Напишете патента си възможно най-широко. Вашият патент може и ще бъде отхвърлен и това е ОК. Вземете повече, отколкото ви е необходимо … станете големи! Можете да мащабирате патента обратно и да усъвършенствате окончателния си патентован материал въз основа на обратна връзка от Службата за патенти и търговски марки на САЩ (USPTO). Не можете да добавяте елементи по-късно, ако те не са били там, когато сте започнали. Искате ли да увеличите шансовете си за патент? Отидете на МНОГО и коригирайте, когато получавате обратна връзка.

7) ЗАДЪЛЖИТЕЛНО е вашата идея за патент да бъде изпратена преди да отидете на пазара. Тук съветите на Барбара са много опасни. В света на софтуера не можете да патентовате нещо, което се използва от обществеността. След като излезе, това е „публично достояние“, освен ако не сте подали своя временен патент.

8) Патентните закони се променят ежедневно въз основа на съдебни дела. Много хора (включително Марк Кубан) смятат, че способността за патентоване на технологията е вредна за развитието на технологията. Напълно възможно е да получите отказ.

9) Можете да получите временен патент или невременен патент. Дефиницията на временния патент е следната: Съгласно американското патентно законодателство временната заявка е юридически документ, подаден в Службата за патенти и търговски марки на САЩ (USPTO), който установява ранна дата на подаване, но не е зрял в издаден патент, освен ако заявителят подаде редовна временна заявка за патент в рамките на една година.

Накратко, временното е „реален патент“.

10) Получаването на временен патент е по-евтино от този на временния патент. Включва търсене на патент и гарантира мястото ви на опашката. Можете да пуснете продукта си, когато имате дата за вашия временен патент.

11) Временният патент може да отнеме до 5 години, за да бъде одобрен или отхвърлен.

12) Повечето софтуерни патенти се отхвърлят, тъй като не са механични или нямат патентован алгоритъм.

13) Напълно възможно е да ви бъде издаден патент и след това да загубите в съда, ако някой наруши вашия патент. Да имаш патент и да можеш да приложиш този патент са две напълно различни неща.

14) Когато подавате патента си, вие преподавате на света как да прави това, което сте „измислили“, приемете, че и това има недостатъци.

15) Заявката за патент на САЩ може да струва до 20 000 долара.

16) След като издадете американския си патент, имате 1 година защита / време за подаване за всяка отделна държава, в която искате да бъдете защитени. „Договорът за патентно сътрудничество“ има 148 държави, които можете да видите тук http://www.wipo.int/treaties/en/ShowResults.jsp?treaty_id=6

17) Всяка държава, в която кандидатствате за патент, ще има своя такса за подаване. Нищо не е безплатно в света на IP.

18) Ако имате достатъчно късмет да получите патент, този патент се издава за период от 20 години … имайки предвид, че „предоставен“ не означава „защитен“.

19) Големите компании (Apple / Google) имат отдели, които не правят нищо друго, освен да подават патенти през цялата година. Както винаги, малкото момче е в изключително неблагоприятно положение. Барбара е права, че попадането на радара на по-големите компании може да е нещо добро, но не във всеки случай. Големите компании през цялото време мачкат малки компании, сякаш това е спорт.

20) Можете да изберете вашият патент да бъде публикуван или непубликуван в патентното списание, разпространявано по целия свят. Има плюсове (излагане) на публикуването и минуси (може би изтръгване?), Като изберете да публикувате. Това е избор, който трябва да направите.

И така, разбирате … на какво ме научи опитът ми със софтуерните патенти. Барбара не говореше за технологии, когато я цитираха за патенти, така че бъдете внимателни кого слушате по този въпрос … може да ви струва много, ако идеята ви е достатъчно добра.

http://www.inc.com/bill-murphy-jr/17-extraordiniously-candid-observations-from-shark-tank-s-barbara-corcoran.html?cid=em01017week26a

About the author

By user

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta