Интересни факти за Атлантическия океан

И

Ако океанът можеше да говори, какви приказки би разказал! От известни пирати до съкровища на дъното на океана и всичко между тях, океанът е пълен с необикновени факти! Сред петте основни океана Атлантическият океан е вторият по големина океан в света. Името “Атлантик” произхожда от известния остров “Атлантида”, според Платон, известният гръцки писател. Ще впечатлите приятелите и семейството си с интересни факти за Атлантическия океан, докато изследвате очарователните любопитни факти, предоставени по-долу!

 • Атлантическият океан е широк 31 660 446 мили. Тренчът на Пуерто Рико, разположен на седемдесет мили северно от Пуерто Рико, е най-дълбоката част на океана. Той пада надолу на повече от пет мили (28 374 фута) под морското равнище. Изкопът или парче в морското дъно се простира на около 1100 мили на изток.
 • Първият океан, прекосен със самолет и кораб, е Атлантическият океан.
 • Първата жена, която лети самостоятелно през Атлантическия океан, е Амелия Еърхарт през 1928 година.
 • Огромна подводна планинска верига, наречена Средноатлантически хребет, минава на юг от Исландия на около десет хиляди мили. Той е по-широк от Андите и разделя Атлантическия океан на север на юг.
 • Гренландия е на север, където Атлантическият океан идва заедно с Северния ледовит океан. Това е най-големият остров в океана и ледът покрива по-голямата част от острова. Понякога айсбергите ще се отчупят и ще се движат през водата.
 • Най-големият кораб в света в началото на 1800 г. е известният Титаник. Корабостроителите твърдят, че е „непотопяем“, но през 1812 г., при първото й пътуване до Америка, „Титаник“ потъва в Атлантическия океан, след като удари айсберг.
 • Атлантическият океан е много по-солен от Тихия океан.
 • Тигровата акула, най-опасната след Голямата бяла акула, се намира само в Атлантическия океан.
 • Голямата атлантическа акула тежи около четири тона и е втората по големина в света. Има около 450 000.
 • Около една пета или двадесет и един процента от земната повърхност се състои от Атлантическия океан. Най-широката част на океана е между Мексико и Испания.
 • През 1850-те круизната линия Cunard разработва линия от параходи и започва да превозва пътници през Атлантическия океан. Те са пионерите на круизите World Voyage. Днес круизната линия Cunard предлага луксозни ваканции до Карибите, Средиземно море и Европа.
 • „Конкорд“, превозващ до сто пътници, е първият свръхзвуков полет, който пресича Атлантическия океан с двойна скорост на звука. Преминаването на Атлантика отне по-малко от четири часа.
 • Най-загадъчната област в океана е известна като Бермудския триъгълник. Разположен край югоизточното крайбрежие на Съединените щати, точките на триъгълника са на остров Бермуда, Сан Хуан Пуерто Рико и Маями, Флорида. Той обхваща около петстотин хиляди квадратни мили в Атлантическия океан. Мистериите започват през 1945 г., когато група от бойни самолети на САЩ изчезва. Оттогава е имало много необясними изчезвания на кораби, хора и самолети. Мистериите все още продължават да се обсъждат.
 • В Атлантическия океан се намира вторият по големина бариерен риф в света, разположен край бреговете на Мексико. Нарича се Канунският риф.
 • Най-високите приливи и отливи в света, високи около петдесет фута, се случват в залива на Фънди, Канада. Заливът е на източния бряг на Канада и се простира от Ню Брансуик до Нова Скотия. Районът на океанския залив е дълъг сто седемдесет мили.
 • Една четвърт от световната риба се лови в Атлантическия океан.
 • Океанът граничи със западната страна на Намибия, в Южна Африка. Това е пустинен регион, където се намират повечето диаманти в света. Днес по-голямата част от добива на диаманти се извършва в морето, тъй като доставките в близост до брега са изчерпани.
 • От 1716 до 1718 г. Пиратът на Черната брада и екипажът му ще плават по Атлантическия океан, ужасявайки други моряци. Той беше много добре познат по външните брегове на брега на Каролина. Той имаше репутацията на безмилостно чудовище и беше убит през 1718 г. на остров Окракоук. Главата му беше прикрепена към носа на кораба. Както се казва в легендата, Чернобрад е оставил страхотно заровено съкровище по крайбрежието на Каролина, но така и не е открито.
 • В средата на океана, близо до Западна Индия, се намира Саргасово море. Известна е още като „плаващата пустиня“. Водата е много спокойна и е пълна с водорасли. Водата се движи по посока на часовниковата стрелка, съдържа много високи нива на сол и е изключително бистра и много синя на цвят. Едно от най-странните неща е, че змиорките са привлечени от тази област и идват отвсякъде, за да се чифтосват и снасят яйцата си.

Надявам се да сте се насладили на интересните факти за Атлантическия океан, както и аз. Сигурен съм, че следващия път, когато сте близо до океан, особено Атлантическия, някои от тези факти ще ви минават през ума!

About the author

By user

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta