Typer sykkelskifter

T

Moderne landeveissykkelskifter er integrert med bremsespakene. Alle de tre hovedkomponentprodusentene (Shimano, SRAM og Campagnolo) har lignende stiler av gir-/bremsespaker, selv om hver enkelt har en annen følelse og interne mekanismer.

Den siste trenden er mot enspak, der bremsing og giring oppnås med en spak. Rytteren trekker i spaken for å bremse, og klikker spaken til siden en eller to ganger, avhengig av om han vil skifte opp eller ned. Med tradisjonelle bremse-/girspaker, trekker rytteren i den største av de to spakene for å bremse, og skyver enten den store eller den lille spaken mot sykkelen for å skifte.

Terrengsykkel skiftere kommer også i flere varianter:

  • push-push,
  • push-pull, og
  • grepskifte.

Et push-push-system bruker to girspaker på hvert håndtak, en for å skyve opp, den andre for ned-de er begge tommelaktiverte, slik at resten av fingrene greper styret og bremsespaken.

Et trykk-trekk ser det samme ut, men en av spakene kan betjenes som et trykk (tommel) eller trekk (pekefinger). Dette er ikke mer eller mindre effektivt, bare personlige preferanser.

Grip shifters (eller twist shifters) bruker en vridende bevegelse for å skifte, som motorsykkel spaker. Grepskiftere er ikke veldig vanlige blant prestasjonssykler på grunn av hvor enkelt det er å utilsiktet skifte mens du tar tak i styret hardt i en teknisk seksjon.

Hybridsykler kommer vanligvis med terrengsykkelskifter, enten i spakestiler eller vridningsstiler. Barnesykler har vanligvis grepskiftere fordi de krever mindre manuell fingerferdighet for å betjene.

Det er også bittesmå shifters som kan monteres på endene av aerobars på tidsforsøkssykler. Dette er bare shifters; rytteren må flytte hendene til den ytre stangen for å nå bremsespakene.

About the author

Add comment

By user

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta